Meest gezocht


Mijn Pensioenpost 


In uw persoonlijke pensioenpost vindt u berichten over uw pensioen. U kunt uw pensioenpost bekijken wanneer u wilt. 
Bekijk uw pensioenpost

Zoeken

‘Nederlands pensioenstelsel nummer 2 op wereldranglijst’

03-11-2017

Na Denemarken heeft Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat blijkt uit de ‘Global Pension Index’ van adviesbureau Mercer.

Mercer vergelijkt sinds 2009 de pensioenstelsels van landen over de hele wereld. Bij het opstellen van de ranglijst kijkt het adviesbureau vooral naar de toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit van de pensioenstelsels. Daarbij houdt Mercer rekening met zaken als financiering van pensioenen door de overheid, zelf gespaarde pensioenen, economische groei en overheidsschulden. Maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers tellen mee. 

Grote pensioenpotten
In de lijst van 2017 staat Nederland net als vorig jaar op 2, direct achter Denemarken. 
Beide landen scoren vooral punten door de grootte van hun pensioenpot in verhouding tot de omvang van de economie. Zo is het Nederlandse pensioenvermogen 1,8 keer zo groot als de omvang van de economie; de Deense pensioenpot is zelfs ruim 2 keer zo groot. Om de koppositie van de Denen over te nemen, moet Nederland vooral werk maken van de arbeidsdeelname van ouderen, aldus Mercer.

Top 10 weinig veranderd
Na Denemarken en Nederland volgt Australië op plek 3. In vergelijking met vorig jaar zijn er weinig grote veranderingen in de top 10. Singapore heeft Zwitserland ingehaald en staat nu op de 6e plaats. Buiten Europa scoren naast Australië en Singapore vooral Canada en Chili goed.